Blogs / Vallende sterren?

12-04-2020, auteur: stuntman

'Vallende ster', waargenomen op 10 april 2020Vallende ster, meteoor of meteoriet? Veel mensen raken verward door deze begrippen. Welke is juist? Sterren kunnen niet vallen. Een vallende ster is dus per definitie onjuist, maarok het klinkt zo lekker. Als je een snelle lichtflits aan de hemel ziet waarvan jij denkt dat het een vallende ster is dan is dit officieel zeer waarschijnlijk een meteoor. Een meteoor is een stuk ruimte gesteente wat in het aardse aantrekkingskrachtveld komt en met een noodgang naar beneden valt. Hierbij wordt de meteoor zo heet dat hij gaat oplichten en vaak ook een kort nalichtende 'staart' achterlaat. De meeste meteoren verbranden volledig voordat ze daadwerkelijk de aarde bereiken en hier zit de crux van de verwarring; een meteoriet is een stuk ruimte gesteente wat de aarde heeft bereikt, of, zolang een meteoriet nog aan het vallen is noem je het een meteoor.

Deze website gaat over 'vallende sterren', daar heb je hem weer, fout maar zo normaal in onze taal. Ik heb momenteel één camera die 24 uur per dag, 7 dagen per week naar de hemel staart. Opzoek naar vallende sterren. Met speciale algoritmes in software verpakt probeer ik zoveel mogelijk foto's te maken van dit bijna dagelijkse fenomeen. In mijn archief kun je de laatste foto's van vallende sterren bekijken die mijn systeem geregistreerd heeft. Ik durf wel te zeggen dat er per dag in mijn omgeving tientallen vallende sterren vallen echter zijn deze lang niet allemaal waarneembaar. Vaak is het bewolkt, of overdag is er gewoonweg teveel licht om deze te kunnen waarnemen. Met deze website archiveer ik mijn foto's van vallende sterren niet simpelweg om er een grote verzameling van aan te leggen maar om het detecteren zelf te bestuderen. Een grote verzameling is daarbij wel degelijk van belang, ik kan hier mee mijn algoritmen aanpassen, tweaken hip gezegd en zo het risico op valse positieven verminderen zonder mogelijke positieven te missen. Tevens kan ik een grote verzameling gebruiken voor het trainen van software om zelf volledig automatisch te kunnen bepalen of iets een vallende ster is of niet.

Tegenwoordig hoor je ook steeds vaker het woord vuurbol, of vuurbal. Dit is niets anders dan een heldere tot zeer heldere meteoor. Inprincipe is elke 'zichtbare' meteoor een vuurbal. Vuurballen worden lijkt het wel steeds vaker waargenomen, wereldwijd. Dit lijkt steeds vaker echter is dit niet zo, dat er steeds vaker vuurbollen lijken te worden waargenomen komt gewoon door het internet effect. Het aantal mensen dat een vuurbol waarneemd is gewoon meer zichtbaar omdat het makkelijker is er melding van te doen. Ook hebben steeds meer mensen een 'beveilingscamera' thuis, of een dash-cam in de auto waarmee toevallig een meteoor mee wordt waargenomen, soms zelfs overdag.