Daglicht meteoor Groningen stad

21-04-2020, auteur: stuntman

Zojuist las ik een bericht op de website van DVHN over een mogelijke daglicht meteoor vastgelegd op een vogel-webcam in de stad Groningen. Ik heb natuurlijk gelijk even mijn live-stream erop nagekeken maar helaas! De 'meteoor' is vandaag (21 april) om 9:56:10 seconden waargenomen vanaf het Gasuniegebouw in Groningen.

Op de beelden zie je een naar het lijkt zwarte meteoor in een hoek van ongeveer 20 graden naar de aarde racen. Halverwege lijkt hij meer naar beneden af te buigen in een hoek van 30 tot 35 graden. Een prachtig spektakel om te zien voor een meteoorfanaat zoals ikzelf! Zekerheid of het echt een meteoor is valt nu nog niet te zeggen. Als ik het goed heb lijkt hij in het noordoosten van de stad Groningen te zijn waargenomen, dat zou dan betekenen dat hij welicht in de Waddenzee of in Denemarken terecht zou zijn gekomen. Drs. Theo Jurriens is momenteel opzoek naar ooggetuigen, maar ook is de kans reeel dat automobilisten of vrachtwagenchauffeurs met een dashcam dit evenement hebben opgenomen. Heb jij beelden of heb jij het gezien? Stuur dan een mail naar t.a.jurriens@rug.nl

UPDATE: Jammer maar helaas, het was geen meteoor! Nadere bestudering van andere beelden laat bijna dezelfde 'zwarte rookpluim' zien als er een slechtvalk komt aanvliegen. De meteoor in kwestie was dus een slechtvalk in duikvlucht.